První hračka

Autor:
Barbora Veselá

V prvních měsících, kdy dítě ještě své tělo plně neovládá, jsou skvělé závěsné dekorace. Kávu si můžete vypít v klidu na gauči a z něj kontrolovat své dítě, které leží na podložce a nad hlavou má závěsnou dekoraci, kterou zatím zkoumá zrakem a později se jí snaží dotknout.

Co lze považovat za první hračku?

Synovi jsme koupili první hračku ve Francii, ještě než se narodil, byl to plyšový medvídek Pú a doprovázel ho víc jak první rok života. Máme ho stále, dokonce jsem kdysi koupila skoro celou edici o medvídkovi Pú z Levných knih a byly to jedny z nejlepších knížek. Na stránce byl krátký přesný děj a k němu odpovídal obrázek, to se zas tak často nestává. Pak také syn podědil různá chrastítka a hračky pro miminka. Přiznám se, že jsem ze začátku nevěděla, kdy se co používá. V záplavě reklam jsem byla bezradná, co je opravdu důležité.   

U dcery jsem již byla zkušenější a díky zájmu o Montessori pedagogiku jsem měla jasnější představu o tom, co je pro malé miminko důležité. Myslím, že každá maminka na začátku investuje do spousty věcí, které se jí zdají nezbytné, ale časem zjistí, že některé hračky její dítě vůbec nezaujmou. Těchto omylů jsem u syna měla několik.

Nejdřív jsem nevěděla, jak bojovat s velkým množstvím hraček, z kterých se doma stával zmatek a nepořádek. Pak jsem přistoupila na menší množství hraček, raději kvalitních a z bezpečných materiálů. Některé jsme podědili a určitou část jsem na čas uklidila a pak hračky vyměnila za ty uskladněné a pro syna byly jako nové.

Dnes bych přistupovala k výběru hraček jinak - méně je více. Nezahltila bych syna hračkami, a to se občas se začátku stávalo. Proto bych jako první hračku, kterou dítě začne vnímat a bude pro něj přínosná, zvolila závěsnou dekoraci nad postýlku nebo nad místo, kde odpočívá. 

Dle Montessori pedagogiky se malé dítě dokáže soustředit již od prvních týdnů života. Je schopné velmi citlivě vnímat své okolní prostředí, samo se učit, ba co víc, komplexním a duchaplným způsobem uvažovat, jako vědecký výzkumník.

Nejdůležitější "hračkou" je pro miminko samozřejmě maminka, ale i ona si potřebuje občas odpočinout, v klidu se osprchovat nebo vypít kávu. Pro takové chvíle může být vhodné dítě položit na bezpečné místo, kde ho můžete sledovat, ale kde se zároveň bude rozvíjet a zabaví se. 

V prvních měsících, kdy dítě ještě své tělo plně neovládá, jsou skvělé závěsné dekorace. Kávu si můžete vypít v klidu na gauči a z něj kontrolovat své dítě, které leží na podložce a nad hlavou má závěsnou dekoraci, kterou zatím zkoumá zrakem a později se jí snaží dotknout. Když jsem se chtěla osprchovat, položila jsem syna nebo dceru do autosedačky, zavěsila nad ni hračku, a rychle se osprchovala. Super jsou i lehátka, nad která se zavěsí hračka, vy pozorujete své dítě a u toho můžete třeba v klidu uvařit. Postýlka, křesílko, sedačka a deka jsou víc jak vhodné a hlavně přínosné kombinovat se závěsnými hračkami, které dítě rozvíjí a zabaví.

Vybízíme-li děti, aby pohybovaly rukama i celým tělem od nejranějšího věku, podporujeme rozvoj jak abstraktního myšlení, tak povědomí o prostoru a čase.

Jsem zastáncem vybrat pro malé miminko jen pár věcí. Budeme je často používat a budou pro něj známé a tím se bude miminko cítí bezpečně a bude se líp rozvíjet. Klidně a prosté prostředí podpoří soustředění a učení. Od narození jsou pro děti důležité také rituály a řád. Vytvářejí v nich pocit bezpečí a pomáhají pochopit smysl a funkci věcí kolem nich. 

Při narození jsou nejrozvinutější smysly sluch a čich, kdežto zrak ještě dokonalý není. Malé miminko vidí rozmazaně. Nerozlišuje barvy ani tvary. Jeho zrakové a stejně tak pohybové funkce můžeme stimulovat tak, že mu v jeho hracím koutku pověsíme závěsné dekorace. Postupně stimulují vývoj zrakových schopností dítěte, aniž by ho zahltily příliš mnoha vzruchy. Přispívají rovněž k udržení pozornosti. Dítě mladší 1roku je schopné soustředit se na závěsnou dekoraci, která se mu líbí, déle než půl hodiny. 

Existují čtyři druhy Montessori závěsných dekorací, 

  • Munari (od narození) – Vysoký kontrast, lehounký, pomalu se pohybuje.
  • Osmistěn (od 6 týdnů) – Výrazné základní barvy (žlutá, červená, modrá), lehounký a objemný.
  • Gobi (od 2–3 měsíců) – Odstíny jedné barvy od nejsvětlejší po nejtmavší, pohybuje se a má strukturovaný povrch.
  • Tanečníci (od 3–4 měsíců) – Stylizované tvary, třpytivé, lehounké a pohyblivé.

I když se během prvních pěti měsíců malé miminko moc nepohybuje, rozhodně není pasivní. Pozoruje, vše nasává a začíná ovládat některé pohyby.

Kurzivou – Citace z knihy: Montessori Doma 0-3 let, Od myšlenky k činům. Autor: Nathalie Petit

Novinky do tvojí schránky

Odebírej TOTEMO a získej přístup ke speciálním nabídkám pro spoluinovátory.
Děkujeme!
Sakra! Něco se pokazilo...